Nacho Gascón

Nacho Gascón saksofonist je koji u isto vrijeme razumije klasičnu povijest svog instrumenta te istražuje nove i beskrajne načine izražavanja koje ovaj svestrani instrument može razviti.

Rođen u Alicanteu, u Španjolskoj, studirao je na prestižnom Sveučilištu Južne Kalifornije u Los Angelesu u klasi Douga Maseka i Jamesa Rottera, a često je pohađao majstorske tečajeve sa saksofonistima među kojima su Daniel Deffayet, Claude Delangle, Arno Borkamp i Nobuya Sugawa. U studentskim danima sudjelovao je u snimanju glazbe niza filmova, a prvi je put nastupio s Filharmonijskim orkestrom Los Angelesa u Hollywood Bowlu u ranoj dobi od 22 godine. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, među kojima je nagrada Yamahe za mlade umjetnike te plasiranje u finale natjecanja New York Artist Guild Concert Competition. Bio je prvi saksofonist koji je pozvan na Aspen Music Festival u Coloradu.

S velikim orkestralnim iskustvom, surađivao je s redateljima i skladateljima kao što su John Williams, Esa-Pekka Salonen, Mstilav Rostropovich, Thomas Adès, Gustavo Dudamel, John Adams, Eiji Oue i Leonard Slatkin te je praizveo djela skladatelja među kojima su Arnau Bataller, Bear McCreary, Robert Linn, Berthold Tüercke, Jesus Rodriguez Picó i H. K. Gruber. Svirao je s grupama The Furious Band, Barcelona 216 i Ensemble Barcelona Nueva Música te s orkestrima Los Angeles Philharmonic Orchestra, New West Symphony Orchestra, Los Angeles Komorni orkestar, Orkestar Pabla Sarasatea iz Pamplone, Orkestar Gran Teatra de Liceo, Orkestar Cadaquésa, Komorni orkestar Mahler i Orquesta Sinfónica iz Barcelone.

Od 2001. godine predaje komornu glazbu i saksofon na Escuela Superior de Música de Cataluña u Barceloni, a od 2013. specijalist je za orkestralni repertoar na Conservatorio Superior de Música de Aragón u Zaragozi. Kao pedagog pozvan je da drži majstorske tečajeve u Japanu, Australiji, Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Meksiku, Engleskoj i Luksemburgu te je dio niza umjetnika predstavljenih u AdLibitum masterclass seriji.

Umjetnički je direktor međunarodnog natjecanja saksofona Andorra Sax Fest.

Nacho Gascón umjetnik je Forestone Japana.