Matjaž Drevenšek

Matjaž Drevenšek redovni je profesor saksofona i prodekan na Akademiji za glazbu Sveučilišta u Ljubljani, solist i komorni glazbenik te član Zagrebačkog kvarteta saksofona i drugih ansambala s kojima koncertira diljem Europe, Južne Amerike, Azije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Kao solist nastupa s vodećim simfonijskim i puhačkim orkestrima u Sloveniji i inozemstvu (Francuska, Hong Kong, Hrvatska, SAD…), a ujedno je i solo saksofonist Orkestra Slovenske filharmonije te član i jedan od umjetničkih voditelja S.O.S. (Saksofonskog orkestra Sequoia). Član je žirija na domaćim i međunarodnim natjecanjima mladih glazbenika (Bayreuth, Beograd, Graz, Krško, Limoges, Nichelino/Torino, Nova Gorica, Požarevac, Riga, Szczecinek, Zagreb…), a vodio je i brojne ljetne škole te majstorske tečajeve (Amsterdam, Hong Kong, Hvar, Krško, Ljubljana, Podsreda, Portorož, Zagreb te diljem SAD).

Praizveo je više od 50 djela slovenskih i stranih skladatelja te je sudjelovao na čak 19 diskografskih izdanja (osvojila su osam diskografskih nagrada Porin).

Od 2004. umjetnički je direktor Međunarodnih susreta saksofonista i Međunarodnog natjecanja saksofonista u Novoj Gorici, a niz godina je predsjedavao Glazbenoj udruzi Saksofonija, koja je 2006. organizirala 14. svjetski kongres saksofonista, te Savezu glazbene mladeži Slovenije (2002.–2006.).