Joshua Hyde

Joshua Hyde je saksofonist, improvizator i skladatelj. Jedan od vodećih saksofonista svoje generacije, pristupa glazbenom stvaralaštvu bez straha, interpretirajući glazbu od renesanse do najekstremnije i eksperimentalne nove glazbe današnjice.

Međunarodno priznat kao izvođač nove notirane glazbe, također je vješt improvizator; stvara i izvodi glazbu sa svojim električnim triom, sa svojim akustičnim triom ‘triovitrio’, i kao duo s dugogodišnjim suradnikom Benom Careyem. S kanadskim udaraljkašem Noamom Bierstoneom osnovao je hibridni meta-duo pod nazivom ‘scapegoat’. Snimka dua izdanog za Kairos s djelom Pierluigija Billonea “2 Alberi” dobitnica je Talijanske nagrade glazbenih kritičara 2020. godine. Hyde održava dugogodišnje partnerstvo s pijanistom Antoineom Alerinijem. Dvojac izvodi glazbu koja seže od izrazito suvremene do, u novije vrijeme, transkripcija i originalnog repertoara 20. stoljeća za saksofon i klavir. Kao član legendarnog australskog ansambla Elision od 2016. godine, surađivao je s umjetnicima poput Lize Lim, Richarda Barretta i Aarona Cassidyja na snimkama i izvedbama diljem Australije, Europe, Sjeverne Amerike i Azije.

Jedan je od osnivača, saksofonist i od 2011. do 2021. su-umjetnički direktor pariškog ansambla za novu glazbu ‘soundinitiative’. Skupina je stvorila jedinstven identitet koji postavlja pitanje uloge izvođača u novoj glazbi, uključujući pokret u svoju izvođačku praksu, razmišljajući o upotrebi prostora u prezentaciji glazbe i premijernoj izvedbi kreativnih radova članova ansambla. Od 2011. godine, redoviti je gost-umjetnik kelnskog ansambla za novu glazbu Musikfabrik, te se pojavljuje na snimkama djela Enna Poppea, Evana Johnsona, Lize Lim, Dietera Macka i Petera Eötvösa diskografske kuće Wergo.

Od 2020. godine, profesor je saksofona i komorne glazbe na Ženevskom sveučilištu za glazbu. Prethodno je bio nastavnik na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu, Bečkom sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti i Sveučilištu izvedbenih umjetnosti u Grazu.

Diplomirao je saksofon, komornu glazbu i improvizaciju na Konzervatoriju u Parizu, a njegovi učitelji saksofona uključuju Claudea Delanglea, Vincenta Davida, Marie-Bernadette Charrier, Barryja Cockrofta i Iana Godfreya. Doktorirao je kompoziciju na Konzervatoriju sveučilišta u Sydneyu.