Joonatan Rautiola

Joonatan Rautiola je saksofonist, pjevač i interdisciplinarni umjetnik. Njegova suradnja s raznovrsnim umjetnicima rezultirala je stvaranjem izvedbi koje kombiniraju notnu glazbu, improvizaciju i glazbenu dramu.

Kao solist u orkestru, Joonatan Rautiola nastupao je s renomiranim dirigentima poput Mikkoa Francka, Michaela Sanderlinga i Dalije Stasevske, te je nastupao na Lucerne Festivalu, u Salle Pleyel i Carnegie Hallu u New Yorku. Kroz blisku suradnju sa skladateljima, Rautiola je premijerno izveo brojna nova djela, uključujući saksofonske koncerte Guillauma Connessona, Tapia Tuomele i Ollija Virtaperka.

Strastveni edukator i zagovornik holističkog pedagoškog pristupa, Joonatan Rautiola predavač je glazbe za saksofon na Sibelius akademiji Sveučilišta za umjetnosti u Helsinkiju, gdje vodi međunarodni saksofonski studio. Rautiola je diplomirao saksofon na Konzervatoriju u Parizu i Sibelius akademiji, a također posjeduje diplomu iz klasičnog pjevanja i vokalne pedagogije sa Sveučilišta primijenjenih znanosti Metropolia, Helsinki. Dobitnik je nagrada s međunarodnih natjecanja Aeolus, Nova Gorica i Adolphe Sax.

Joonatan Rautiola koristit će tijekom 2024. godine finsku državnu potporu za umjetničke aktivnosti pomoću koje planira ispuniti raspored suradnjama i debitantskim nastupima s klavirom, harmonikom, lutnjom i kontrabasom na brojnim nastupima diljem zemlje.