Ivan Josip Skender

Skladatelj i dirigent Ivan Josip Skender svestrani je glazbenik s vrlo širokim spektrom djelovanja. Upisao je studij kompozicije 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Željka Brkanovića kao najmlađi student kompozicije u povijesti Akademije, a 1999. i paralelni studij dirigiranja u klasi Vjekoslava Šuteja. Kasnije se usavršavao kroz postdiplomski studij u Beču kod Uroša Lajovica te kroz seminare i radionice iz kompozicije, kod Michaela Jarella i Joszef Sopronija, i dirigiranja, kod Klausa Arpa, Bertranda de Billyja, Zubina Mehte i drugih.

U njegovom širokom i svestranom opusu nalazi se glazba za soliste, komorne ansamble, orkestre, zborove, glazba za kazališne predstave, mjuzikl, opera Šuma Striborova, sa svojih 27 izvedbi nadaleko najizvođenija opera Muzičkog Biennala Zagreb.

Kao dirigent surađivao je sa brojnim hrvatskim i stranim ansamblima, a Akademski zbor Palma pod njegovim je vodstvom osvojio mnogobrojne nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. U dirigentskoj karijeri osobito je posvećen izvedbama i praizvedbama skladbi suvremenih hrvatskih autora, a 2012.godine članovi ansambla za suvremenu glazbu Cantus izabrali su ga za stalnog dirigenta. Od 2005. do 2019. bio je zaposlen u Operi Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu kao zborovođa i dirigent, a u sezoni 2013./2014. bio je i vršitelj dužnosti ravnatelja Opere HNK. Godine 2009. na Muzičkoj je akademiji postao asistent Uroša Lajovica, a od 2019. je i stalno zaposlen na Muzičkoj akademiji na mjestu docenta na odsjeku za dirigiranje. Dobitnik je višestrukih nagrada i poticaja za svoj umjetnički rad. Od 2019. član je umjetničkog vodstva Muzičkog Biennala Zagreb, a 2020. je imenovan članom skupštine predstavnika Hrvatskog društva skladatelja.