Betka Bizjak Kotnik

Betka Bizjak Kotnik diplomirala je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Matjaža Drevenšeka, gdje je završila i poslijediplomski specijalistički studij, a studirala je i na Glazbenom konzervatoriju u Lyonu kod Jean-Denis Michata. Nastupala je u duu s pijanisticom Milankom Črešnik u Sloveniji i inozemstvu, snimala za Radio Slovenija i 2008. izdala samostalni nosač zvuka Replike. Nastupala je u komornim sastavima za suvremenu glazbu među kojima su Ansambl Neofonija i Ansambl Forum za modernu glazbu.

Od 2013. godine u središtu je njenoga glazbenog djelovanja muziciranje, druženje, koncerti i snimanja u kvartetu ROYA s kojim je održala recitale u Hrvatskoj, Poljskoj, Srbiji, Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Argentini. Nova djela skladateljica Nine Šenk, Margarete Ferek-Petrič, Ana-Marie Huszcza, Oliwie Abravesh i pjevačice-skladateljice Zvezdane Novaković kvartet je predstavio na Svjetskim kongresima saksofonista u Strasbourgu, Francuskoj i Zagrebu. Godine 2019. kvartet je nastupio u koncertnom ciklusu Atelier Društva slovenskih skladatelja sa skladbama Vinka Globokara i praizvedbama djela Nine Šenk, Leona Firšta i Carlosa Castellarneaua. U jesen 2020. nastupile su na Forumu suvremene glazbe u Slovenskoj filharmoniji s praizvedbom Fragmenta vremena Larise Vrhunc i skladbe Fabiena Levyja Durh. Godine 2021. snimile su koncert Komorni studio za Radio Slovenija i započeli snimanje skladbi za nosač zvuka.

Od 2018. godine Betka Bizjak Kotnik ravnateljica je glazbene škole Konzervatorija za glasbo in balet Ljubljana, a u školskoj godini 2023./2024. vrši dužnost ravnateljice Konzervatorija. Na Konzervatoriju predaje saksofon, a aktivna je i kao predavačica na ljetnim školama saksofona i seminarima te kao članica žirija međunarodnih i državnih natjecanja. S učenicima je sudjelovala na brojnim koncertima, gostovanjima, domaćim i međunarodnim natjecanjima, a neki od njenih učenika danas su etablirani glazbenici i profesori.