Vincent David

Vincent David vodeći je u generaciji saksofonista koji razvijaju glazbene i tehničke mogućnosti svog instrumenta.
Uspješan i zaokružen glazbenik dobitnik je tri međunarodne nagrade tijekom studija koje su rezultirale brojnim praizvedbama, uključujući Dialogue de l’ombre double Pierrea Bouleza, Troisième round Brune Mantovanija i Trame XIII Martina Matalona.
Kao solist nastupao je s Filharmonijom francuskog radija, Nacionalnim orkestrom Capitole Toulouse, Nacionalnim orkestrom Strasbourga, Orkestrom Suisse Romande, Ensemble Inter Contemporain, Tapiola Sinfonietta iz Helsinkija, Helsinškom filharmonijom, Tajvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Stuttgart, MAV orkestrom iz Budimpešte, Navy Band Orchestra iz Washingtona, Camerata Aberta iz Sao Paula, Musica Assoluta iz Hannovera, Scottish Chamber Orchestra, TM+, Court-Circuit i drugima. Luciano Berio, Pierre Boulez, Peter Eötvös, Gérard Grisey, Philippe Hurel, Michael Jarrell, Mauro Lanza, Philippe Leroux, Bruno Mantovani, Martin Matalon, Yann Maresz, Marc Monnet, Mathias Pintscher, Yann Robin, Alberto Posadas i Bernhard Lang neki su od skladatelja s kojima je surađivao.
Od 1998. godine surađuje s ansamblom Intercontemporain Ensemble s kojim je nastupio pod vodstvom dirigenata Pierra Bouleza, Jonathana Notta, Davida Robertsona, Petera Eötvösa, Suzanne Mälkki, Petera Rundela, Pierre-Andréa Valadea, Pascala Rophéa, Mathiasa Pintschera i Brune Mantovania. Pod vodstvom Myunga-Whun Chunga i Vladimira Spivakova nastupio je uz Filharmonijski orkestar Francuskog radija, a pod vodstvom Jeffreyja Tatea nastupio je uz Orkestar pariške opere.
David je iskladatelj nekoliko kompozicija: Sillage za sopran saksofon, Pulse i Éclats d’échos za alt saksofon, Mirages za sopran saksofon i klavir, Nuée Ardente za alt saksofon i klavir (skladba je naručena za međunarodno natjecanje Adolphe Sax u Dinantu), l’éveil de la toupie, Reflets za alt saksofon i orkestar, Arches za sopran saksofon i orkestar, Rhizome za alt saksofon i žičane instrumente, a skladao je i za jazz duete i kvartete.
Aktivan je i u improviziranoj glazbi, jazz i suvremenoj, kroz susrete s glazbenicima kao što su Pierrick Pedron, Christophe Monniot, Jean-Charles Richard, koji su nekada rezultirali albumima (Vivaldi Universal i Crossover). Sa Jeanom-Charlesom Richardom, Stéphaneom Guillaumeom i Baptisteom Herbinom osnivač je kvarteta Fireworks s kojim često snima. Njegova diskografija uključuje: Troisième Round Brune Mantovanija i ansambla TM+, Boulez / Berio, Crossover i French Style te Fireworks, a ima i dva edukativna CD-a te je urednik zbirke Editions Billaudot.
Vincent David održao je brojne radionice diljem svijeta, priznat je nastavnik, pridaje važnost prijenosu svog iskustva i strasti prema glazbi te promovira umjetničku znatiželju na svojim predavanjima. Od rujna 2019. godine poučava na Conservatoire Royal u Bruxellesu.