Paweł Gusnar

Komorni i studijski glazbenik i pedagog Paweł Gusnar profesor je na Fryderyk Chopin University of Music u Varšavi i Kiejstut Bacewicz Academy of Music u Łódźu.
Studirao je saksofon na Karol Szymanowski Academy of Music u Katowicama i Fryderyk Chopin Academy (današnje Sveučilište) u Varšavi. Godine 2016. izabran je za zamjenika prorektora za međunarodne odnose na istom Sveučilištu.
Kao svestran umjetnik otvoren prema brojnim stilovima i oblicima izražavanja, jedan je od nekolicine saksofonista koji su aktivni kao prvoklasni izvođači u sva tri područja – klasičnoj, jazz i pop glazbi.
Njegovi jedinstveni doprinosi skladanju i promoviranju poljske glazbe za taj instrument uključuju desetak praizvedbi godišnje u Poljskoj i inozemstvu, a zahvaljujući njemu, poljski saksofonistički repertoar našao je put prema najvećim glazbenim centrima svijeta. Sedamdesetak djela koja su napisana za njega uključuju brojne skladbe poljskih autora, nekolicinu pionirskih skladbi koje uspostavljaju nove globalne trendove te više od dvanaest skladbi za saksofon i orkestar čiji su autori Krzysztof Penderecki, Bronisław Kazimierz Przybylski, Krzysztof Knittel, Nikola Kołodziejczyk, Bartosz Kowalski, Krzysztof Herdzin i Weronika Ratusińska i dr. Gusnar promovira poljsku glazbu i objavljivanjem serije partitura pod svojim imenom (The Paweł Gusnar Collection, izd. Ars Musica), a 2018. godine objavljeno je njegovo izdanje Orchestral Studies for Saxophone.
Kao solist Gusnar je nastupao s brojnim europskim orkestrima (Sinfonia Varsovia, NOSPR, Poljski radijski simfonijski orkestar, Sinfonia Iuventus, Amadeus, Concerto Avenna, Capella Bydgostiensis, Sinfonietta Cracovia, Sinfonia Baltica, Poljski nacionalni radijski simfonijski orkestar (PNRSO), Płock Symphony Orchestra, Elbląg Chamber Orchestra, Zagrebačka filharmonija, Royal Northern College of Music u Manchesteru, u Velikoj Britaniji, Orchestra Valentiana (Francuska), Komorni orkestar iz Lviva Academia) te s gotovo svim filharmonijskim orkestrima u Poljskoj. Redovito surađuje s brojnim simfonijskim orkestrima uključujući Varšavsku filharmoniju, Sinfonia Varsovia i Poljski radijski simfonijski orkestar (POR) te s jazz i pop bendovima kao što su Adam Sztaba Orchestra, Zygmunt Kukla’s Kukla Band, Tomasz Szymuś Orkiestra i ansambli Krzysztofa Herdzina. Kao studijski glazbenik snimio je brojne televizijske programe za TVP (poljsku državnu televiziju), TVN, Polsat i druge.
Njegova opsežna diskografija sastoji se od više od 50 CD-a, uključujući solo i originalne programe. Neki od istaknutijih su New Polish Music for Saxophone and Organ, Jazz Sonatas, Komeda Inspirations, Saxophone Impressions, Saxophone Varie, Saxophone Varie Vol. 2, (Re)Discovering Woodwind Masterpieces (prva poljska snimka Glazunova koncerta u Es-duru Op. 109) i Pendereckijev Concerto Per Sassofono ed Orchestra. Više je puta bio nominiran za nagradu Fryderyk Poljske diskografske akademije, a osvojio ju je tri puta: 2014. za Saxophone Varie, 2015. za Musica Sacra 5 Paweła Łukaszewskija i 2016. godine Verbum Incarnatum (u suradnji s ansamblom Mulierum Schola Gregoriana Clamaverunt Iusti – u kategoriji Najbolji album rane glazbe). Triput je bio nominiran za prestižnu titulu Korifej poljske glazbe (2014., 2015. i 2017. godine).
Kao neupitan autoritet u ovom području, često sudjeluje u žirijima natjecanja i održava radionice u najvećim svjetskim glazbenim centrima od Južne Koreje, Kine, SAD-a i Ujedinjenih Arapskih Emirata do Ukrajine, Hrvatske, Mađarske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Estonije, Belgije, Nizozemske, Švicarske, Italije, Francuske i Španjolske.
Surađuje s tvrtkama YAMAHA, BG Franck Bichon i D’Addario.