Miha Rogina

Opisan kao ”Najbolji saksofonist današnje mlađe generacije” u časopisu The Sax, Miha Rogina poznat je po svojim inovativnim interpretacijama glazbenih djela. Osvojio je prvu nagradu na najmanje deset međunarodnih natjecanja. Surađivao je s današnjim vodećim glazbenicima, uključujući Pierrea Bouleza i Fabija Luisija te je nastupao na najvećim međunarodnim koncertnim pozornicama diljem Europe, Azije, SAD-a i Afrike, kao što su Musikverein u Beču, Salle Pleyel u Parizu, Großes Festspielhaus u Salzburgu ili Izumi Hall u Japanu.
Nakon studija na Glazbenoj akademiji Sveučilišta u Ljubljani kod Matjaža Drevenšeka nastavio je studirati na prestižnom konzervatoriju CNSM de Paris kod Claudea Delanglea, gdje je diplomirao s najvišom ocjenom te na renomiranoj Eastman School of Music u SAD-u. Godine 2015. diplomirao je orkestralno dirigiranje na Universität für Musik und Darstellende Kunst u Beču, gdje je studirao kod Johannesa WIldnera i Bertranda Debillyja, 2019. diplomirao je zborsko dirigiranje na istom sveučilištu kod Thomasa Langa.
Kao solist nastupao je s brojnim orkestrima diljem svijeta, uključujući Bečki simfonijski orkestar, Tajlandski filharmonijski orkestar te simfonijske orkestre Hoffer, Bruges, Slovenija, Maribor i Paris Laureates. Kao aktivan komorni glazbenik često nastupa s koncertnom pijanisticom Sae Lee diljem svijeta kao Duo Kalypso.
Rogina je izvanredni profesor na ljubljanskoj akademiji te gostujući predavač na Senzoku Gakuen College of Music i Osaka College of Music u Japanu te Sibelius Academy u Finskoj.
Rogina drži radionice na sveučilištima diljem Japana (Showa University, Osaka University, Kagawa Tanki University itd.), Ujedinjenog kraljevstva, Latvije, Poljske, Finske, Njemačke i Austrije te je član žirija na domaćim i međunarodnim saksofonističkim natjecanjima.
Kao dirigent ravnao je Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom radiotelevizije Slovenija, Simfonijskim orkestrom Slovenskog narodnog kazališta, Bratislavskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Pro-Arte, Komornim orkestrom Paris conservatoire i Simfonijskim puhačkim orkestrom Glazbene akademije u Ljubljani.
Član je bečkog zbora Wiener Singverein s kojim je surađivao pod vodstvom poznatih dirigenata kao što su Riccardo Muti, Mariss Jansons, Daniel Barenboim, i drugi.