Matija Fortuna

Matija Fortuna rođen je 6. prosinca 1985. godine. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je Glazbenu teoriju u rujnu 2009. godine pod mentorstovom profesora Berislava Šipuša. U listopadu 2011. godine diplomirao je i Orkestralno dirigiranje u klasi profesora Vjekoslava Šuteja i Uroša Lajovica. Dobitnik je Top stipendije za top studente u akademskoj godini 2010./2011. U okviru Erasmus programa za razmjenu studenata, 5. godinu studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču. U lipnju 2013. godine završio je poslijediplomski studij dirigiranja na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču u klasi profesora Uroša Lajovica. Operno dirigiranje učio je kod profesora Konrada Leitnera, opernu korepeticiju kod profesora Mariusa Burkerta, a studirao je i na postdiplomskom studiju klavira, komorne glazbe i lieda u klasi profesorice Roswithe Heintze. Za vrijeme postdiplomskog studija u Beču imao je priliku raditi s dva velika svjetska dirigenta (Fabio Luisi i Bertrand de Billy).
Od 2012. do 2014. kao umjetnički suradnik dirigira i priprema projekte na Akademiji za glazbu i scensku umjetnost u Beču (Der Schauspieldirektor Mozarta, opera Mavra i balet Pulcinella Stravinskog, Der Freischütz Webera). U kolovozu 2015. asisitirao je maestru Georgu Fritzschu u pripremi Weberove opere Der Freischütz (Strijelac vilenjak) na opernom fesrivalu Jopera u Jennersdorfu. U listopadu 2015. godine Matija Fortuna bio je među 6 polufinalista međunarodnog dirigentskog natjecanja Lovro von Matačić. Od prosinca 2015. godine zaposlen je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kao asistent profesoru Mladenu Tarbuku na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke te sudjeluje u radu Simfonijskog orkestra Muzičke akademije i pripremi opernih projekata, a u ožujku ove godine izabran je u zvanje docenta.
Od rujna 2015. godine surađuje s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, gdje je dirigirao predstavama Rigoletto Giuseppea Verdija, Andrea Chenier Umberta Giordana, Werther Julesa Masseneta, Šišmiš Johanna Straussa, La Boheme Giaocoma Puccinija te Labuđe jezero Pjotra Iljiča Čajkovskog. Kao dirigent asistirao je u pripremi opere Giulio Cesare Georga Friedricha Händela te u drugim opernim i simfonijskim produkcijama, a dirigirao je i novogodišnje simfonijske koncerte. U ožujku 2019. godine asistirao je maestru Lorisu Voltoliniju u pripremi opere Andrea Chenier u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru.
Nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Varaždinskim komornim orkestrom i Hrvatskim komornim orkestrom, a surađuje sa Simfonijskim orkestrom, zborom i tamburaškim orkestrom Hrvatske radiotelevizije.
Matija Fortuna sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima valja istaknuti seminare u Moskvi sa poznatim ruskim dirigentom i pedagogom Yurijem Simonovim, gdje je imao priliku dirigirati Moskovskom Filharmonijom (2013. i 2014. godine). Usavršavao se kod mnogih uvaženih dirigentskih pedagoga: Nicolas Pasquet, Colin Metters, Georg Fritzsch, Mark Heron, Clark Rundell, Ralf Weikert, Gianluigi Gelmetti, David Reiland, Alun Francis, Karolos Trikolidis, Stephen Cleobury, Gerald Wirth i dr.