Daniel Gauthier

Nakon studiranja na dva konzervatorija, Conservatoire de Musique de Montreal (Kanada) i Bordeaux (Francuska), Daniel Gauthier završio je studij na sveučilištu Université de Montréal gdje je doktorirao.

S dvadeset četiri godine Gauthier je postao prvi saksofonist koji je dobio nagradu Grand Prize na kanadskom međunarodnom glazbenom natjecanju (International Stepping Stone of the Canadian Music Competition). Uz to, bio je laureat na međunarodnom glazbenom natjecanju u Anconi (Ancona International Music Competition) u Italiji.

 

Gauthier je nastupao u najvećim gradovima Kanade, kao i u Washingtonu, Newportu, Seoulu, Tokiju, Osaki, Buenos Airesu, Parizu, Münchenu , Berlinu, Hamburgu, Veroni, Rimu, Madridu, Ateni, Ljubljani, Istambulu, Amsterdamu, Moskvi, Sankt-Peterburgu, Tallinnu, Sydneyu, Melbourneu, Perthu, Salzburgu, itd.

Gauthier je održao master classove u gotovo svim europskim glazbenim prijestolnicama te je bio član žirija na gotovo svim važnim međunarodnim saksofonističkim natjecanjima na svijetu.

Godine 1997. postao je profesor na Glazbenoj akademiji u Detmoldu (Njemačka), a godine 2003. prebacio se na Glazbenu akademiju u Kölnu. Godine 2000. i 2006. Gauthier izabran je za člana Međunarodnog saksofonističkog odbora.

Kao solist svirao je između ostalih s orkestrom Beethoven Orchestra Bonn, Staatskapelle Weimar, Radijskim orkestrom Stuttgarta, Radijskim orkestrom Lubljane, l’ Orchestre Métropolitain du Grand Montréal, Orchestre Symphonique de Laval, Filharmonijskim orkestrom Jene, Aachenskim simfonijskim orkestrom, Sinfonietta Köln, Orchestre Symphonique de Trois-Rivières, Kelnskim simfonijskim orkestrom, Südwestfalen Landes Orchester, Capella Istropolitana, Komornim orkestrom Folkwang iz Essena i Komornim orkestrom Würtembergisches.

Posljednjih godina doživio je poseban uspjeh s kvintetom Alliage Quintett koji je osnovao 2004. godine. S tim komornim ansamblom nastupao je više puta na različitim europskim TV mrežama, a skupina je također snimila pet CD-a za izdavačku kuću SONY Classical.

Triput je osvojio poznatu njemačku nagradu Echo klassik za CD, s kvintetom Alliage Quintet 2005. (za izdanje Una voce poco fa) i 2014. (za Dancing Paris) te kao solist 2006. godine (za Spirito latino) .