Tomislav Fačini

Tomislav Fačini (Zagreb 1975.) Studij dirigiranja završava na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu cum laude. Iste godine osvojio je Drugu i posebnu nagradu na Međunarodnom. natjecanju dirigenata Antonio Pedrotti u Trentu. Po nastavku školovanja u Milanu na Accademmia Hans Swarowsky i na Hochschule für Musik u Karlsruheu, zapošljava se kao asistent, a kasnije docent pri odsjeku za dirigiranje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Uz simfonijske koncerte, ostvario je niz opernih premijera u Zagrebu, Sarajevu, Varaždinu i Dubrovniku (Verdi, Puccini, Salieri, Zajc, Bizet, Pergolesi). Gostovao je na svim hrvatskim glazbenim festivalima kao i na mnogim festivalima susjednih zemalja i promotor je suvremene glazbe i osobito hrvatske glazbe svih razdoblja.
Od 1993. do 2008. dirigent je Oratorijskog zbora crkve sv. Marka u Zagrebu, a od 2004. vodi vokalni ansambl Antiphonus s kojim nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu izvodeći repertoar u rasponu od madrigala, preko baroknih opera do oratorijske glazbe.
Od 2004. do 2010. godine bio je šef dirigent Orkestra HV-a. Surađivao je s gotovo svim domaćim i brojnim stranim ansamblima i snimao nosače zvuka i trajne snimke sa Simfonijskim orkestrima RTV Slovenije i HRT-a.
Od 2005 do 2009. godine ravnao je Glazbenim večerima u sv. Donatu (Zadar).
Od proljeća 2014. godine prihvatio je mjesto glavnog dirigenta Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Redovito dirigira Međunarodnim orkestrom mladih, baziranim u Neumarktu, koji okuplja mlade glazbenike iz desetak zemalja.
Uz dirigiranje, bavi se aranžiranjem i skladanjem.