Nikola Fabijanić

Saksofonist Nikola Fabijanić svoje umjetničko djelovanje vrlo uspješno ostvaruje kao solist, komorni i orkestralni glazbenik te kao pedagog.
Diplomirao je i magistrirao saksofon na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Dragana Sremeca. Zaposlen je u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, a gostujući je profesor na Umjetničkoj akademiji u Novom Sadu.
Stalni je solo saksofonist u orkestrima Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, a velik broj uspješnih nastupa ostvaruje s Papandopulo kvartetom te u duu s Lindom Mravunac Fabijanić. Kao solist nastupio je uz Zagrebačke soliste, orkestar Zagrebačke filharmonije, Simfonijski orkestar Hrvatske radio-televizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske ratne mornarice, orkestar Gaudeamus, Komorni orkestar Windstrings te Art Ensemble NRW.
Nastupio je na gotovo svim većim festivalima u Hrvatskoj: Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb, Riječke ljetne noći, Glazbene večeri u sv. Donatu, Pag art festival i drugdje.
Za izdavačku kuću Croatia Records snimio je četri samostalna albuma te tri albuma s kvartetom Papandopulo.
Fabijanić je dobitnik brojnih stručnih nagrada i priznanja kao solist i član komornih sastava: bio je laureat međunarodnog natjecanja Giulio Viozzi, dobio je Rektorovu nagradu, nagradu Zagrebačke filharmonije i American Expressa za najboljeg mladog glazbenika, prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Alpe-Dunav-Jadran, nagradu Darko Lukić, diskografsku nagradu Porin, Nagradu grada Jastrebarsko te Nagradu HDGPP-a.