Lev Pupis

Lev Pupis rođen je 1977. godine. 1998. diplomirao je na Univerzitetu za glazbu i primjenjenu umjetnost u Beču u klasi Ota Vrhovnika. Od 2000. do 2003. studirao je saksofon u Parizu i stekao diplomu u klasi J.Y.Fourmeaua (Premier Prix). Postdiplomski studij nastavio je kod Vincenta Davida. 2005. godine s uspjehom je završio postdiplomski studij u Beču s titulom Magister Artium ( u klasi Ota Vrhovnika), a potom 2007. godine ponovio je to na Akademiji za glasbu u Ljubljani u klasi Matjaža Dervenšeka.
Kao solist nastupao je s orkestrima kao što su Simfonijski orkestar Univerziteta za glazbu i primjenjenu umjetnost iz Beča, Simfonijski orkestar Akademije za glasbu iz Ljubljane, Slovenska filharmonija, Slovenski nacionalni radio simfonijski orkestar, Komorni orkestar St. George, koncertirajući u Grazu, Ljubljani, Mariboru, Beogradu i Beču (George Pehlivanian, Tosihiro Jonezu, Jurgen Bruns, Claude Schnitzler), a kao glazbenik osim s navedenim orkestrima surađuje s Mozarteum orkestrom iz Salzburga, Orkestrom Slovenske vojske, te s Bečkim simfoničarima.
Lev Pupis također se bavi pedagoškim radom i predaje na Glazbenom konzervatoriju u Ljubljani. Bio je mentor studentima ljetne saksofonističke škole u Novoj Gorici (2006. godine i umjetnički direktor škole), vodio je radionice i seminare u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i Mađarskoj. Od 2010. godine Lev Pupis redovito podučava u ljetnoj školi “Saxophone power” u Radencima, a od 2012. vodi vlastiti ljetni glazbeni kamp u Podsredi.
Redoviti je član ocjenjivačkih sudova na natjecanjima u Sloveniji, Srbiji, Poljskoj i Italiji. Za Leva i ansamble u kojima svira napisano je više od 20 skladbi – solo koncerata, komornih trija i saksofonskih kvarteta suvremenih autora.
Član je i suosnivač ansambla 4SAXESS i SOS, orkestra saksofona. Osnivač je međunarodnog festivala i natjecanja drvenih puhača Emona u Ljubljani. Godine 2012. osnovao je SOS junior projekt – orkestar 35-oro mladih slovenskih saksofonista kojemu je i umjetnički voditelj.
Lev Pupis umjetnik jeD’Addaria i Sequoiae i uključen je u razvoj Sequoia saksofona.
2016. izabran je za člana odbora Međunarodnog saksofonskog komiteta.