Lars Mlekusch

Lars Mlekusch je saksofonist, dirigent i pedagog, osobito značajan kao izvođač i predavač s naglaskom na suvremenu saksofonističku glazbu. Praizveo je mnoga djela pisana upravo za njega, kao što su koncerti Bernharda Langa, Ricarda Nillnija, Michaela Norrisa i komorna glazba Germána Toro-Pereza, Jorge Sanchez-Chionga i mnogih drugih.
Kao dvadesetšestogodišnjak postao je professor saksofona i komorne glazbe na Bečkom konzervatoriju (danas: Universität für Musik und darstellende Kunst, Wien), a 2015. izabran je za novog profesora saksofona na Hochschule der Künste, Zürich (ZHdK). Mlekusch je vodio radionice na najpoznatijim glazbenim institucijama kao što su Conservatoire de Paris CNSMD, Konzervatorij u Amsterdamu , Conservatoire de Strassbourg, Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu, Chopinovo glazbeno sveučilište u Varšavi, Glazbena sveučilišta u Luzernu i Laussani u Švicarskoj, Conservatorio Giuseppe Verdi u Milanu, Conservatorio Santa Cecilia u Rimu, Conservatorio Real Superior u Madridu, Royal College of Music London, Conservatorio Superior Palma de Mallorca, Shanghai Conservatory, Bejing Central Conservatory, Senzoku Gauken College uTokiju, Kunitachi College, Tokijo, Northwestern University, Chicago, Eastman School of Music, Manhattan School of Music, University of Illinois Urbana-Champaign, University of Miami, Bowling Green State University, University of Toronto i drugi.
Sudjelovao je u radu ocjenjivačkih sudova mnogih međunarodnih natjecanja koo što su Jean-Marie Londeix Competition u Bangkoku, International Adolphe Sax Competition u Dinantu ili Deutscher Musikwettbewerb u Bonnu te Međunarodno saksofonističko natjecanje u Novoj Gorici.
Lars Mlekusch je diplomirao na Glazbenom sveučilištu u Baselu u klasi Marcusa Weissa i na Northwestern University kod Fredericka L. Hemkea. Kod Emilia Pomaricoa u Milanu pohađao je kurseve dirigiranja što mu je otkrilo nove glazbene svjetove.
Godine 2006. dijagnosticirana mu je fokalna distonija desne ruke (stalne ili povremene nevoljne kretnje) što je smanjilo broj njegovih solističkih nastupa, ali se utoliko češće bavi dirigiranjem i predano radi sa svojim studentima u Beču i Zürichu.
Osnivač je i umjetnički direktor međunarodnog Saxfesta u Beču i Zürichu. U jesen 2016. izabran je za prvog umjetničkog direktora MIT ansambla saksofona na Tajvanu.