Kyle Horch

Kyle Horch studirao je na Northwestern University u Chicagu kod Fredericka Hemkea, a kasnije, zahvaljujući stipendiji BP North America Scholarship, Guildhall School of Music and Drama u Londonu kod Stephena Triera.
Kao student i mladi glazbenik osvojio je nagrade na brojnim natjecanjima u Britaniji, Europi i SAD-u. Otkako je debitirao u Londonu 1989. godine u seriji Park Lane Groupa, nastupio je kao solist u Queen Elizabeth Hallu, Purcell Roomu, na kongresima British i World Saxophone Congress te na brojnim drugim pozornicama u Britaniji i u inozemstvu.
Kao gostujući umjetnik snimio je nekoliko hvaljenih albuma: ChamberSax (Clarinet Classics, 1999.) istražuje komorni repertoar za saksofon i druge instrumente te je nagrađen s pet zvjezdica u časopisu BBC Music Magazine, a AngloSax (Clarinet Classics, 2003.) predstavlja program britanske i američke koncertne glazbe inspirirane narodnim pjesmama, prirodom i pastoralnim prizorima. ”Ovo je zadivljujući album”, American Record Guide. Vrativši se komornoj glazbi, Horch je osnovao vlastiti ansambl za snimanje albuma Flotilla (Big Shed Music, 2009.), projekta koji se fokusira na glazbu za neobične kombinacije saksofona i klavijatura, povezanih temama jeke i sjećanja: ”Ovaj CD iskri energijom, a muziciranje je sjajno”, The Observer. Ostale snimke uključuju dva CD-a glazbe koju je skladao Ian Stewart, a izdao Music Chamber – San Gejtanu (2008.) i Islas (2010.), Chameleon Timothyja Saltera za Usk Recordings (2016.), Aria i Finale Johna Carmichaela za ABC Classics (2004.), Cygnopations Rodericka Elmsa i Il Cygnet za izdavačku kuću Herald (2012.) te Grade 8 Saxophone Syllabus 2006-7 za Associated Board of the Royal Schools of Music (2006.).
Osim vlastitih projekata, Horch održava aktivnu karijeru slobodnog glazbenika u širokom rasponu orkestralne, suvremene, komorne i lagane glazbe. Osnivač je i član komornog ansambla Counterpoise, koji od svog osnutka 2008. godine naručuje djela od Edwarda Rushtona, Johna Caskena, Davida Matthewsa, Charlotte Bray i Jean Hasse te nastupa na mjestima poput Kings Place i St George’s Bristol, te festivalima u Cheltenhamu, Londonu, Newburyju, Buxtonu, Brightonu, Dealu, Petworthu i Ulverstonu. Njihov album Deadly Pleasures izdala je kuća Deux-Elles 2013. godine.
Njegov rad s orkestrom uključivao je koncerte, turneje, emisije i CD-e s orkestrima Royal Philharmonic Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Birmingham Contemporary Music Group, Bournemouth Symphony Orchestra, Birmingham Royal Ballet, Rambert Dance Company, London Symphony Orchestra, London Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Mariinsky Theatre Orchestra, Garsington Opera, Royal Opera House, BBC National Orchestra of Wales i mnogim drugima.
Horch je vodeći saksofonist orkestra Michael Law’s Piccadilly Dance Orchestra, koji – na koncertima, privatnim angažmanima, stalnim nastupim u hotelu Savoy od 1997. do 2003. godine i na sedam albuma – izvodi glazbu iz američke pjesmarice – Gershwina, Colea Portera, Irvinga Berlina, Rodgersa & Harta – u kombinaciji s ranim jazz aranžmanima Dukea Ellingtona i Fletchera Hendersona te pjesme britanskih suvremenika kao što su Ray Noble i Noel Coward. Orkestar je bio u dva BBC-jeva dokumentarca koji su emitiran u cijelom svijetu: Dancing Feet (2012.) i Dance Band Days (2013.) Lena Goodmana.
Horch je posvećen glazbenoj edukaciji u svim oblicima te je profesor saksofona na Royal College of Music u Londonu od 1991. godine, gostujući savjetnik na Royal Birmingham Conservatoire i profesor na koledžu Royal Holloway, University of London. Često sudjeluje u projektima pomoći u školama, najčešće za grupu Birmingham Contemporary Music Group. Od 2005. do 2016. svake je godine predavao na Ljetnom tečaju klarineta i saksofona u glazbenom centru Hindhead Music Centre u Surreyju, a od 2017. godine vodi Ljetni tečaj saksofona na MusicFestu u Aberystwythu.
Kao pisac dao je svoj doprinos poglavljima o tehnici sviranja saksofona i poučavanju u udžbeniku The Cambridge Companion to the Saxophone (Cambridge University Press, 1999.). Održao je nastupe i radionice na Festival SAX 15 u Amsterdamu (2015.), Singapore Saxophone Symposium (2016., 2018.) te na brojnim drugim događanjima u Britaniji, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Irskoj, Belgiji, Švicarskoj, Australiji i SAD-u. Godine 2010. bio je član žirija na 5. Međunarodnom natjecanju Adolphe Sax, najprestižnijem međunarodnom natjecanju za saksofoniste održanom u Dinantu, u Belgiji.
Kao priznanje za njegova brojna postignuća, Horch je imenovan potpredsjednikom Društva za klarinet i saksofon Velike Britanije 2016. godine.