Dragan Sremec

Dragan Sremec (1958., Zagreb) diplomirao je i magistrirao saksofon u klasi prof. Josipa Nochte te dirigiranje u klasi prof. Igora Gjadrova na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Kao stipendist Francuske vlade usavršavao se u Parizu kod Daniela Deffayeta na Conservatoire National Supérieur de Paris te kao stipendist Fulbright fondacije kod Dr. Eugenea Rousseaua na Indiana University School of Music u Bloomingtonu, SAD.
Redovni je profesor saksofona i prodekan na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Godine 2008. osnovao je klasu saksofona na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Sarajevu koju je vodio do 2016.
Osnivač je Zagrebačkog kvarteta saksofona, duže je vrijeme djelovao kao solo saksofonist Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT.
Dobitnik je mnogih važnih nagrada kao solist na natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji i kasnije sa Zagrebačkim kvartetom saksofona.
Održao je brojne solističke koncerte i nastupe s Kvartetom u prestižnim dvoranama mnogih europskih zemelja, SAD-a, Južne Amerike i Azije.
Nastupao je pod dirigentskim vodstvom poznatih dirigenata sa svim važnim orkestrima Hrvatske i Slovenije, uz US Navy Band, s orkestrom Francuske republikanske garde i mnogim drugima.
Kao solist često je snimao zaHrvatsku Radio televiziju, izdao je solistički LP uz pijanista Đorđa Stanettija, a sa Kvartetom je sudjelovao na 11 diskografskih izdanja za koja su osvojili 7 Porina, hrvatskih diskografskih nagrada. Praizveo je više od pedesetak djela uglavnom hrvatskih i slovenskih skladatelja od kojih su mnoga posvećena upravo njemu ili Zagrebačkom kvartetu saksofona.
Član je žirija na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima saksofonista kao što su Dinant i Nova Gorica, te voditelj seminara i ljetnih škola u Hrvatskoj, Sloveniji, Španjolskoj i SAD-u.